Yaşam

Kayseri’de Mimar Sinan’ın Doğduğu Evin Sokağında En Az 2.000 Yıllık Yeraltı Şehri Bulundu

Kayseri’de bulunan en az 2000 yıllık anıt. yeraltı şehri kurmak. Mimar Sinan’ın doğduğu evin bulunduğu cadde üzerinde yer alan yeraltı şehri. 150 – 200 metreUzundur ve geçmişte bazı kısımları kapatılmıştır.

İç Anadolu yer altı şehirlerinin bol olduğu bölgelerden biridir. özellikle Kapadokya Yer altı şehirleri açısından oldukça güçlü bir bölgedir. Kayseri’de çok sayıda yer altı şehrinin olduğu zaten biliniyor ve bunların çoğu gün yüzüne çıkarıldı. AğırnasYapılan son keşif, bölgedeki yer altı şehirlerine bir yenisinin daha eklenmesini sağladı.

Konut tadilatı sırasında yeraltı şehri bulundu

Kayseri’deki yeraltı şehri, Mustafa Halıcıoğlu isimli vatandaşın evini yenilemek istemesiyle ortaya çıktı. 5 yıl önce Harekete geçen ve Mimar Sinan’ın evinin bulunduğu sokaktaki 4 evin tamamını satın alarak yenileme sürecini başlatan Halıcıoğlu, geçmişte samanlık olarak kullanılan mekanın aslında bir yer altı şehri olduğunu fark etti. Çalışma daha sonra Çevresel ve Kültürel Maliyetleri Savunma ve Destekleme Vakfı (ÇEKÜL) tarafından başlatıldı. 2.000 yaşındaYeraltı şehrinin ortaya çıkmasını sağladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan kişi ÇEKÜL Temsilcisidir. Prof. Dr. Osman Özsoy olmuş. Keşfedilen yer altı şehrinin Kapadokya’daki yer altı şehirlerine çok benzediğini belirten Prof. Özsoy şunları söyledi:

Burada tünellerle geçilebilen bağımsız binalar var. en az 2 katman anlaşılan. Bazı yerler mülkiyet nedeniyle kapalı. Kapatılmayan yerlerden bahsedecek olursak yer altı şehri en az 150-200 metre uzunluğundadır. Bölgedeki yeraltı şehirlerinin tarihi kadar eskidir. En az 2 bin yıllık olduğunu söyleyebiliriz. Zamanla orada yaşayanların burayı terk etmesiyle daha sonraki kişiler tarafından tahrip edilmiştir. ahır, samanlık ve depoolarak kullanıldı.

Daha sonra yüzeye çıktılar ve üzerine evler inşa edildi. Yer altı şehri olmanın özellikleri Tümü sağlar . Dolayısıyla Ağırnas’taki ‘Halıcıoğlu’ yeraltı şehrinin keşfedilmesi ve ölçülmesiyle literatüre yeni bir yer altı şehri eklendi. Mekanizmalar, geçişler ve kapatma taşları oldukça ilgi çekici. 50 santimetre ve 1,5 metre genişliğinde kapatma taşları bulunmaktadır. Kapadokya yeraltı şehirlerinin kapatma taşı özelliği, mekanizmaları, yaşam alanları ve geçitleri tam olarak aynı.

150 – 200 metrelik bir yer altı şehrinin keşfedilmesini sağladı. Mustafa Halıcıoğlu isimli bir vatandaş da bazı açıklamalarda bulundu. Halıcıoğlu keşfiyle ilgili şöyle konuştu:

Evin altında yer altı şehrinin olduğunu bilmiyorduk. Bunları ahır ve samanlık olarak kullandık. Işıksız girmek korkuyorduk . Buradaki pisliği temizledikçe yer altı şehri ortaya çıktı. Hocalarımdan fikir alarak buraları temizledik. Üst yapı harabe halindeydi. Biz de orada çalıştık. Buradaki tek amacımız; Gelecek nesillere mirasımızı bırakıyoruz.

Bu süreç bizi hem maddi hem de manevi olarak yaralıyor. Yıpranmış . Umarım devletimiz bu konuda bize destek olur ve değerleri ortaya çıkarırız. 5 yıldır burada yaz kış kendi sermayemizle çalışıyoruz. Buraya gelen turistlerin harabeler yerine bir şeyler görmesini istiyoruz. Çalıştığımız yeraltı şehri, 300 metrekare Öyle olduğunu iddia ediyorum. Bütün bu yer pislikle doluydu. Geçen yüzyılın molozu, çöpü buraya dolduruldu. Bizi en çok yoran da bu oldu. Yüzeysel temizlik yaptık. bu yerin 3-4 kat Öyle olduğunu iddia ediyoruz. Burayı ciddi bir şekilde ortaya çıkarmak gerekiyor. Bu bireyler için büyük bir sorundur. Burada çok önemli bir tarih var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu