TCMB’den ikinci çeyrekte altın satışı
Dünya Altın Konseyi (WGC) raporuna göre, Türkiye’deki büyük çaplı satışların diğer bölgelerdeki alımları gölgede bırakmasının ardından merkez bankalarının altın talebi üst üste üçüncü çeyrekte geriledi.
Rapora göre ikinci çeyrekte merkez bankalarının net alımları yüzde 64 azalarak 103 tona geriledi. Bu, talebi bir yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine getirdi.
Bunun temel nedeni, ithalat kısıtlamasının ardından yerel piyasaya 132 ton altın sağlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın büyük satışları.
Dünya Altın Konseyi’nin raporunda, ülkedeki yüksek enflasyon ve seçimlerin yarattığı istikrarsızlık endişelerinin bu yıl tüketicinin altına olan talebinin fırlamasına neden olduğu belirtildi.
Bu yıl merkez bankası alımları, sıkı para politikası baskısı altındakalan altın fiyatlarına destek sağladı.
2022’nin ikinci yarısında kurumların rekor alımları, büyük yatırımcıların satışlarının etkisini azaltmış ve kıymetli metalin birçok fiyatlama modeline göre primli fiyatlarla işlenmesine neden olmuştu.
Kurul’un raporuna göre bu alımın devam etmesi bu yıl altının görünümünü belirleyecek en önemli faktör olacak. İkinci çeyrekte Türkiye’nin yanı sıra Çin, Singapur ve Polonya merkez bankalarının yaptığı büyük alımlar fiyatların yukarı yönlü güçlenmesinde etkili oldu.
WGC, bu yıl merkez bankası talebinin 2022’deki rekorun yaklaşık yarısı olmasını bekliyor. Rapora göre, bu hala 500 tondan fazla alım anlamına geliyor.
WGC Stratejisti John Reade, “TCMB’nin likidite sağlamak için ticari bankalara altın satmasının tekrarını göreceğimizi düşünmüyorum. Bu nedenle daha iyi bir üçüncü çeyrek rakamı görmeyi bekliyoruz.”
Rapordan öne çıkan diğer hususlar arasında, Çin’in mücevher, külçe ve madeni para alımlarında bir önceki çeyreğe göre yüzde 31’lik bir düşüş yaşandı. Altın tüketimi, ülkedeki bir yıllık kısıtlamaların ardından bastırılmış talebin zayıflamasıyla yavaşladı.